Je bekijkt nu Desinfectie tot op de kubieke millimeter

Desinfectie tot op de kubieke millimeter

Desinfectie tot op de kubieke millimeter is essentieel voor visbedrijf Noordzee International.  Wars van hiërarchie, een voorkeur voor snel schakelen en een ondernemende familiementaliteit. Met deze ingrediënten maakte visbedrijf Noordzee International een stormachtige groei door. Het bedrijf  verhandelt verse en diepgevroren vis in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten. 

Niet van de functietitels

Wat voor bedrijf is Noordzee International B.V. ? Bij die vraag kom je niet om directeur Lubbert Korf heen. Het stempel dat hij op het bedrijf uit Urk heeft gedrukt, is overal voelbaar. De onderneming – die zowel verse als ingevroren vis afzet in veel Europese landen, maar ook handel drijft met de Verenigde Staten – heeft de mentaliteit van een familiebedrijf vast weten te houden. En dat ondanks een stormachtige groei in de laatste jaren.

Hoewel zijn functie ‘commercieel directeur’ bij Noordzee is, zegt Rein Kramer: “Wij zijn niet zo van de functietitels. Kijk, als je hier wordt aangenomen, dan ben je vrij om te doen wat je wil; zolang het in het belang van het bedrijf is. Als je dat in je hebt, blijf je hier hangen. De rest zoekt verder. We zijn een klein cluppie en we doen zoveel mogelijk samen. Ik bedoel, Lubbert is meestal degene die de werkkleding in de wasmachine doet. Hoeveel bedrijven ken jij waar de directeur de was doet?”

Desinfectie volgens de Urker mentaliteit

Bij Gerrit Hakvoort, die zich bij Noordzee al zo’n negen jaar bezighoudt met alles wat met kwaliteit, certificeringen, voedselveiligheid en Arbo te maken heeft, is de Urker mentaliteit net zo diep geworteld. “Ik ben praktisch ingesteld en vooral geïnteresseerd in: wat werkt? Op Urk houden we ervan om dingen niet ingewikkeld te maken. Problemen zijn er om op te lossen!”

Het in 1990 opgerichte Noordzee International maakte zijn eerste groeispurt door – na vers – ook in diepvriesvis te gaan. Met gefileerde ingevroren schol werd in Italië een interessante markt aangeboord. “Op scholen wordt daar tussen de middag warm gegeten, op vrijdag uiteraard vis, en dan is zo’n neutraal scholfiletje perfect.” Door een destijds innovatieve vriestechniek werden de filets in vier minuten ingevroren in plaats van de toen gangbare 20 minuten. Rein Kramer: “We lopen graag voorop.”

Ook innovatief: de Valka waterjet cutter die kabeljauw high tech portioneert en daarmee beter is te verwaarden. Rein Kramer: “De fabriek die we in 2018 openden was bedoeld voor platvis, maar een jaar later was de aanvoer veel minder. Toen zei Lubbert, we doen vanaf nu elke dag een vrachtwagen met 20 ton kabeljauw, whatever happens. Dat was voor mij een spannend jaar, want we startten met nul kabeljauw-klanten. Nu is kabeljauw de grote held bij Noordzee International.” Overigens stapte het bedrijf in 2019 ook in zalm. Die nieuwe fabriek is alleen operationeel als het water warm genoeg is, de zalm snel groeit en daarmee de aanvoer groot is. Rein Kramer: “Dan is het voor ons commercieel interessant.”

‘Op Urk houden we van praktische oplossingen’
Infectiepreventie
v.l.n.r. Robert Kostrubiec, Rein Kramer en Gerrit Hakvoort

Simpel desinfecteren

Schoonmaak en desinfectie – cruciaal in de vis – besteedt Noordzee uit. Gerrit Hakvoort: “Na een dag buffelen óók nog schoonmaken is veel gevraagd. Je bent ook gewoon minder scherp. Ga lekker naar huis toe zeggen wij dan, de schoonmaakploeg doet de rest.”

Voor dat desinfecteren sloegen ze bij Noordzee aan op het verhaal van desinfectiespecialist Simpel Desinfecteren. Gerrit Hakvoort: “Lubbert zei op een dag tegen mij, ‘er komt een mannetje voor desinfectie’. Nou ja, dat ‘mannetje’ was dus Robert Kostrubiec. We deden samen een rondje om te kijken hoeveel Nocomax apparaten we nodig hadden, we waren er snel uit.” Robert Kostrubiec moet lachen. “Ik moet toegeven dat ik nog niet eerder een bedrijf zo snel heb zien beslissen.” Maar wat was voor Noordzee dan het grote voordeel? “Toch het desinfecteren van de volledige ruimte. Je pakt alles mee omdat de Nocomax apparaten de gehele ruimte vol droge ionen-damp zetten. De vloeistof regent niet naar beneden en daarom wordt letterlijk elke kubieke millimeter in een ruimte gedesinfecteerd. Verder is het volledig geautomatiseerd, dus menselijke fouten zijn verleden tijd.”

Vloeistof

Nu is het zo dat de Nocolyse Food vloeistof van Simpel Desinfecteren alleen een toelating op de markt heeft in combinatie met de bijgeleverde apparatuur die de vloeistof tot droge ionen-damp vernevelt. Robert Kostrubiec: “In combinatie met een andere vloeistof mag de apparatuur niet gebruikt worden. Sommige gebruikers doen dat omdat ze goedkoper uit willen zijn. Dat is niet alleen een overtreding van de wet, het is ook ronduit gevaarlijk. Wij zijn daarom ontzettend blij met een klant als Noordzee International die dat onderschrijft.” Rein Kramer: “Er bestaat zoiets als verkeerde zuinigheid.”

“Helemaal mee eens”, zegt Gerrit Hakvoort, “we willen in alles de goede producten hebben. En de Nocotech apparatuur in combinatie met de juiste vloeistof werkt voor ons als een tierelier.”