Bacteriesoorten

Blijf bacteriën, schimmels, gisten en virussen de baas met Nocotech.

Blijf alle micro-organismen de baas in de voedingsindustrie, maar ook in andere sectoren met Nocotech. De Nocotech methode desinfecteert op plekken waar je normaal niet bij kan komen en zo weet je zeker dat jouw productieruimte 100% veilig en effectief gedesinfecteerd is. Hoe dat kan? Doordat de Nocotech-machines op een unieke manier waterstofperoxide omzetten in een droge damp die bacteriën, virussen, schimmels, gisten en ook sporen te lijf gaat. 

Ziekmakers in voeding

Salmonella

Salmonella is één van de bacteriesoorten die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. De salmonellabacterie komt vaak voor in dierlijke rauwe producten, zoals vlees, vis, kip en eieren. Maar dat wist je vast al. Wat misschien nieuw voor je is, is dat salmonella ook voor kan komen op groenten en fruit. Het is een grote familie, er zijn meer dan 2000 soorten bekend.

Salmonella is één van de belangrijkste verwekkers van een voedselvergiftiging en komt vooral voor in eieren, vlees, melk en ander onbewerkt voedsel. Het risico om salmonella op te lopen is beduidend hoog, vooral wanneer je voeding eet die (bijna) niet verwarmd wordt. Om de besmettingen zo laag mogelijk te houden, bieden we een kwaliteitscontrole aan met verschillende testmethoden, waarmee we de hygiëne van bepaalde oppervlakken bepalen en voeding analyseren.

Listeria

De listeriabacterie veroorzaakt de voedselinfectie listeriose, die voorkomt in langdurig koel bewaarde producten. Denk daarbij aan rauwmelkse kaas, voorgepakte gerookte vis, vleeswaren, gekoelde sandwiches en rauwe dierlijke producten. 

Bij een gezond persoon veroorzaakt listeriose geen of slechts milde griepachtige klachten. De klachten kunnen nog tot 90 dagen na besmetting ontstaan. Hierdoor is het vaak lastig de oorzaak te achterhalen.

Iemand met een sterk verminderde weerstand kan te maken krijgen met ernstige aandoeningen als bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfectie en infecties van huid en ogen. Een zwangere vrouw kan door een listeria-infectie een miskraam of vroeggeboorte krijgen.

E. Coli bacterie

De E. Coli bacterie – ook bekend onder de naam poepbacterie – is eigenlijk een groep bacteriën die van nature voorkomt in de darmen van mens en dier. De bacterie beschermt daar tegen andere schadelijke bacteriën. Sommige typen van de E. Coli produceren een gifstof dat een voedselinfectie kan veroorzaken. Het overgrote deel van de E. Coli veroorzaakt echter geen ziekteverschijnselen. E. Coli kan voorkomen op rauw vlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten.

E. Coli komt wel voor op locaties waar veel met voedsel wordt gewerkt, zoals restaurants of cruiseschepen. Vaak wordt een besmetting veroorzaakt door onhygiënisch werken. E. Coli overleeft ook in water, meerdere weken zelfs. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de meeste besmettingen met de E. Colibacterie in de zomer voorkomen.

Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

De symptomen van een besmetting met E. Coli zijn afhankelijk van het type E. Coli. Vaak raakt iemand wel besmet, maar merkt hij er niets van. Krijgt iemand wel klachten, dan gaat het vaak om misselijkheid, braken en (soms bloederige) diarree. Een ernstige besmetting kan leiden tot een verminderde nierfunctie en bloedafbraak (het zogeheten Haemolytisch Uremisch Syndroom (HUS). HUS is in 3 tot 5 procent van de gevallen dodelijk.

Zo’n 30 procent van de reizigers naar subtropische oorden krijgt als gevolg van een besmetting met E. Coli last van reizigersdiarree.

E. Coli overleeft niet bij een temperatuur hoger dan 65 graden.

Vermijd de volgende producten:

  • Rauw vlees, zoals gehakt, een half doorbakken hamburger of filet american
  • Ongepasteuriseerde melk, rauwmelkse kaas en ongepasteuriseerd vruchtensap
  • Patiënten met E. Coli kunnen de bacterie gedurende ongeveer twee maanden via de ontlasting overbrengen. Na ieder toiletbezoek goed de handen wassen is dus heel belangrijk!
  • Was altijd je handen na contact met dieren: ook dieren kunnen namelijk E. Coli overbrengen.
EHEC

EHEC maakt deel uit van de E. Coli familie en kan voorkomen op rauw rundvlees, rauwe groenten en rauwe melkproudcten. In bijna alle gevallen gaat de darminfectie vanzelf weer over, maar bij 2-7% van de patiënten leidt EHEC tot Haemolytisch Uremisch Syndroom (HUS), wat in 3-5% van de gevallen dodelijk is.

Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

In sommige gevallen merkt iemand die besmet is, niets van deze besmetting. Andere mensen krijgen last van milde symptomen zoals diarree – dit kan nog tot 14 dagen na besmetting. Er zijn ook EHEC-varianten die ernstige bloedingen in de darm veroorzaken. Dat bloed komt dan met de diarree mee naar buiten. In ernstige gevallen kan EHEC tot ernstige nierschade leiden. Een uitbraak in 2011 in Duitsland leidde zelfs tot de dood van tientallen patiënten.

Vermijd de volgende producten:

  • Rauw vlees, zoals gehakt, een half doorbakken hamburger of filet american
  • Ongepasteuriseerde melk, rauwmelkse kaas en ongepasteuriseerd vruchtensap
  • Patiënten met EHEC kunnen de bacterie gedurende ongeveer twee maanden via de ontlasting overbrengen. Na ieder toiletbezoek goed de handen wassen is dus heel belangrijk!
  • Was altijd uw handen na contact met dieren: ook dieren kunnen namelijk EHEC overbrengen.
Norovirus

Wist je dat buikgriep in 500.000 gevallen per jaar veroorzaakt wordt door het norovirus, vooral in de winter? Het norovirus komt voor in rauwe schaal- en schelpdieren en in rauwe groenten en fruit en is zeer besmettelijk.

Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Binnen 15-48 uur kun je last krijgen van misselijkheid en heftig braken. Daarnaast komen koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp regelmatig voor, wat kan zorgen voor uitdrogingsverschijnselen. De klachten zijn binnen 1 tot 4 dagen voorbij.

  • Het norovirus overleeft in water, in vrieskou en kan zich ook via de lucht verspreiden. Na een uitbraak loopt u nog enkele dagen kans op besmetting. Het virus sterft pas na verhitting bij 70 graden of hoger.
  • Eet geen rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters of mosselen.
  • Zacht fruit, zoals bosvruchten, is extra gevoelig voor besmetting met het norovirus.
  • Het overgrote deel van de besmettingen met het norovirus (zo’n 60 procent) vindt plaats van mens op mens. Via braaksel of ontlasting komt het virus op de handen terecht, waarna het zich razendsnel via bijvoorbeeld deurklinken, speelgoed en voedsel verder verspreidt. De ontlasting kan tot 3 weken na besmetting nog besmettelijk zijn.
  • Laat de patiënt zo mogelijk een apart toilet gebruiken totdat hij 4 dagen klachtenvrij is
  • Maak minimaal één keer per dag het toilet schoon met een bleekwateroplossing. Houd daarbij deze volgorde aan: deurknop, lichtschakelaar, kraan, spoelknop, spoelreservoir, buitenkant toilet, wanden, vloer en pas daarna de toiletbril en de binnenzijde van het toilet
  • Was besmette materialen zoals bevuild beddengoed, vieze kleding of speelgoed zo snel mogelijk op 60 graden en strijk het wasgoed na het drogen
  • Laat de patiënt tot 4 dagen na de laatste klachten geen eten klaarmaken voor andere mensen
  • Vermijd direct lichamelijk contact met de patiënt tot 4 dagen na het verdwijnen van de klachten.
Campylobacter

Campylobacter is een bacterie die zich verspreidt via de uitwerpselen van dieren en komt vooral voor in kip, rauwe melk en op rauwe groente. 

Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Lichte maag- en darmklachten, griep, buikpijn en bloederige diarree veroorzaken. De duur van de klachten is ongeveer 5-7 dagen tot weken. Soms veroorzaakt een campylobacterbesmetting ook een auto-immuunziekte: het Guillain Barrésyndroom of het syndroom van Reiter, met als gevolg blijvende spierzwakte of gewrichtsproblemen.

  • Schaal- en schelpdieren kunnen de bacterie ook overdragen
  • Campylobacter overleeft in zoet en zout water en sterft door koken, bakken of braden
  • De kans op een besmetting is groter in Mediterrane en Aziatische landen: reist u daarheen, wees dan extra voorzichtig met voedsel en kraanwater
  • Drink in het buitenland alleen kraanwater als u zeker weet dat het veilig is