Je bekijkt nu Waarom desinfecteren in de voedingsindustrie een noodzaak is

Waarom desinfecteren in de voedingsindustrie een noodzaak is

Desinfecteren in de voedingsindustrie. Is dat nodig? Korte antwoord is: JA! Dit is om de volksgezondheid te beschermen.

Goede en slechte micro-organismen

In de voedingsindustrie komen micro-organismen voor. Goede en slechte. De goede zijn voor de productie van bijv. kaas of yoghurt te maken of voor gefermenteerde producten zoals tempeh of zuurkool. Maar er zijn ook veel slechte micro-organismen. Deze zorgen ervoor dat producten bederven, waardoor mensen ziek worden. En die worden bestreden door te desinfecteren. Maar er gaat wel iets aan vooraf want alleen desinfecteren is zo goed als zinloos. Micro-organismen vermeerderen zich graag bij voor hun optimale omstandigheden. In de voedingsindustrie zijn dat vaak een combinatie temperatuur, vocht, eiwitten en zuurstof. En ook de zuurgraad (pH) is van belang. Die moet (vaak) neutraal zijn.

Reinigen en desinfecteren na productie

Na de productie in een voedingsbedrijf gaat men reinigen en desinfecteren. En daarmee verander je die omstandigheden waardoor er micro-organismen kunnen uitgroeien. Als eerste gaat men alles afspoelen zodat de grootste fysieke vervuiling weggespoeld wordt. Dan gaat men reinigen. Dat gebeurt met een zeep. Daarmee wordt ook de fysieke vervuiling aangepakt maar er worden ook al veel micro-organismen verwijderd. En het verzwakt ook de biofilm die door micro-organismen is gevormd. Nu kan men desinfecteren omdat het desinfectiemiddel nu goed de micro-organismen kan bereiken. Zodra het desinfectiemiddel met de vrijgekomen micro-organismen in aanraking komt worden zij geëlimineerd. Dit kan op verschillende manieren.

Nocotech desinfectie

Wat steeds vaker wordt gebruikt om in de voedingsindustrie te desinfecteren is Nocotech desinfectie. Dit werkt met geladen deeltjes, ionen genaamd, die de ruimte compleet vullen. Het is eigenlijk een wolk van ionen. Zodra deze ionen in aanraking komen met micro-organismen splijt het membraan van de micro-organisme open en is direct geëlimineerd.

Uitdrogen van biofilm met Nocotech

De Nocotech desinfectie zorgt er tevens voor dat de biofilm uitdroogt. Daardoor wordt één van de leefcondities van micro-organismen weggehaald. Het uitdrogen van de biofilm met Nocotech desinfectie heeft wel een andere aanpak nodig dan een preventieve desinfectie in de voedingsindustrie. Maar het is zeker mogelijk om dit in praktijk uit te voeren.

Meer weten over hoe je dit in praktijk uitvoert? Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!