Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Droog reinigen en desinfecteren wordt populair

VMT 2018 door desinfecteren met de nocomax simpel desinfecterenReinigen en desinfecteren worden steeds meer maatwerk om opdringende bacteriën als Listeria, maar bijvoorbeeld ook virussen, terug te dringen tot aanvaardbare aantallen. Steeds vaker wordt daarbij water geweerd, zo blijkt uit VMT 2, een themanummer over reiniging en desinfectie van oppervlakken en ruimtes.

Nog steeds blijft het goed reinigen het allerbelangrijkste voor een goed desinfectieresultaat. Achtergebleven vuil doet de desinfectie te niet of voorkomt dat de desinfectant de micro-organismen kan bereiken. Biofilms zijn in dit opzicht berucht. Dankzij het Killfilm project bij onze Zuiderburen ontstaat beter inzicht in voorkomen en manier van bestrijden. Geen biofilm is dezelfde dus ook bestrijding vergt maatwerk.

Druk water en lucht zo laag mogelijk
Nog steeds staat reinigen te vaak synoniem met vuil en micro-organismen verplaatsen, met name waar gewerkt wordt met luchtcompressor en spuitlans. Al bij 15 bar druk kan een waterdruppel tien meter ver en zes meter hoog wegspatten. Zonder vocht geen groei van micro-organismen. Daarom komt de nadruk meer en meer te liggen op preventie (stuiven tegengaan en/of afzuigen) en droog reinigen.

Hygiënische zwabber en klamvochtig doekjes
Een oplossing die aan populariteit wint, vooral in omstandigheden waar water tot een absoluut minimum moet worden ingezet, is het met de hand reinigen van kabelgoten tot grote oppervlakken met behulp van hygiënische zwabbers en klamvochtig doekjes. Deze zeer arbeidsintensieve methoden blijken ook voor grote apparaten vaker te worden ingezet. De Lactalis case, waar mogelijk schoonmaakvocht voor gevaarlijke groeiomstandigheden heeft gezorgd met uiteindelijk als gevolg de recente, grote recall van babymelkpoeder, zal deze ontwikkeling stimuleren.

Fagen inzetten tegen een specifieke pathogeen
Het onderzoek, en daarmee de resultaten in de praktijk, naar de inzet van fagen in levensmiddelenbedrijven levert goede resultaten op bij de bestrijding van steeds meer pathogenen. Groot voordeel is dat alleen het beoogde micro-organisme wordt bestreden en de rest van de microben met rust worden gelaten en in evenwicht met elkaar blijven.

Bij het menselijke microbioom wordt hier veel onderzoek naar gedaan en zijn er aanwijzingen dat het microbieel evenwicht voor tal van lichaamsfuncties belangrijk is. Of dit ook voor productieomstandigheden geldt, moet worden onderzocht, maar gezien het gemak van de inzet gecombineerd met hun effectiviteit, neemt de belangstelling voor deze natuurlijke vijand van bacteriën sterk toe.

Ruimtelijke desinfectie met vrije radicalen
Niet alleen fagen zijn succesvol, dat geldt zeker ook voor middelen met een zeer brede werking die ingezet kunnen worden voor het ontsmetten van ruimtes met behulp van vrije radicalen. Groot voordeel van bijvoorbeeld het Nocospray-concept is dat de droge damp overal in de gereinigde productie komt, van plafond tot luchtkanaal. Gezien de tevreden gebruikers en toenemende problemen met het beheersen van bijvoorbeeld Listeria-besmettingen wint deze

Bron: dit is een artikel uit VMT

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Droog de infectiedruk verlagen

Droog infectiedruk verlagen met Nocotech in VMTVMT: Droog de infectiedruk verlagen in je productruimte, daar draait het om bij dit desinfectieconcept. Met een droge damp van vrije radicalen op basis van waterstofperoxide, dat micro-organismes en virussen in de hele productieruimte van een voedingsmiddelenbedrijf reduceren. Van oorsprong komt het Nocospray-concept uit de medische industrie, waar het sinds 2005 wereldwijd wordt gebruikt. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaf in 2015 een toelating af voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie.

Het Nocospray-concept van Simpel Desinfecteren is een geautomatiseerd en effectief desinfectiesysteem voor ruimtes en oppervlakken. Het is simpel in gebruik. De Nocospray-machine met gepatenteerde nozzles zet de Nocolyse Food-vloeistof, op basis van 7,9 % waterstofperoxide (H2O2), via een combinatie van snelheid en temperatuur om in een droge geïoniseerde damp (zie cover). Tijdens de diffusie ioniseren de uitgestoten deeltjes en degradeert het peroxie tot sterk oxiderende vrije radicalen (OH- ionen).

De desinfecterende werking is us niet te danken aan H2O2 als zodanig, maar aan de daarmee geproduceerde OH- radicalen. Die kunnen hun elektronen overbrengen naar het bacteriele membraan, waardoor de polariteit verandert en het micro-organisme implodeert. Zodra de radicalen hun elektron verliezen, ontstaan zuurstof (O2), water (H2O) en waterstof (H2).

Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 16 februari 2018. Download hier het Artikel VMT 02-2018 om verder te lezen.

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Nieuw: desinfecteren op afstand

Keurmerk Duurzaam Desinfecteren in de FoodSimpel Desinfecteren levert een nieuw, permanent te installeren desinfectiesysteem dat een productieruimte op gezette tijden geautomatiseerd desinfecteert.

Waar de desinfectieapparaten Nocospray en Nocomax ideaal zijn om van de ene productieruimte naar de andere te verplaatsen, kan dit nieuwe systeem één en dezelfde productieruimte automatisch desinfecteren. Dat gebeurt met een in de productieruimte permanent geïnstalleerd desinfectiesysteem (een gepatenteerde nozzle) dat vooraf slechts één keer ingesteld hoeft te worden. Zo kan de duurzame desinfectievloeistof Nocolyse Food bijvoorbeeld iedere nacht automatisch de ruimte worden ingeblazen; zonder tussenkomst van een medewerker. Bovendien is het systeem uitgerust met de nodige software voor controle via tracking and tracing.

Dit artikel is gepubliceerd in vakblad Voedingsindustrie.

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

De Producent: Nocospray van kaasboerderij naar kaasboerderij

kaasmakers_boerderij De Producent werken met Nocospray

Een kaasmakersboerderij van De Producent

Wanneer: november 2017

Waar: In de kaasmakerijen op de boerderijen van De Producent

Wie: Lidewij Verweij, KAM-medewerker/ QESH department De Producent

Waarom: “De Producent is een coöperatie van boerenkaasbereiders. Het Nocospray concept gaan wij toepassen in de kaasmakerijen op de boerderijen. Door de compacte afmeting van het apparaat kunnen we het makkelijk verplaatsen en kan de Nocospray van kaasboerderij naar kaasboerderij. Ook is het apparaat makkelijk in gebruik, waardoor we de boeren snel duidelijke instructies kunnen geven. De positieve testresultaten en de veiligheid van het middel waren voor ons doorslaggevend om met het Nocospray concept aan de slag te gaan.”

Bedrijf: De Producent. De Producent uit Gouda is sinds 1915 een coöperatieve handelsvereniging van boerenkaasbereiders die hun boerenkaas exclusief voor De Producent maken en gezamenlijk opslaan en verkopen. Onder meer voor het eigen A-merk ‘De Producent’ die van superieure kwaliteit is.

De Producent is met 45 eigen streekgebonden traditionele kaasboerderijen de grootste boerenkaasproducent van Nederland waar van generatie op generatie de kennis en de liefde  voor het kaasmaken wordt doorgegeven. Niet centraal geproduceerd zoals bij kaasfabrieken, maar op die plekken in Nederland waar de natuurlijke streekgebonden smaakinvloeden het verschil maken. Om te beginnen door wat de koe lokaal eet: van klaver en een rijke mengeling van grassoorten in de waterrijke landerijen in de Krimpenerwaard tot kamille in de uitgestrekte landerijen in De Beemster. De basis van puur vakmanschap die deze kaasboeren in ere houden.

www.deproducent.nl

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

We komen op tv! Zondag 8 oktober, 09.55 uur, RTL7

Nocomax maakt als innovatie z’n tv-debuut!

we komen op tv! Simpel-Desinfecteren-met-Nocomax en Nocospray-Ondernemend-NederlandWe komen op tv! Zondagochtend 8 oktober, 09.55 uur bij RTL7. En eerlijk is eerlijk. Met je kop op tv is niet echt ons ding. Toch besloten we mee te doen toen ze ons belden. Nood breekt wet, het doel heiligt de middelen, water bij de wijn, boter bij de vis….. dit vat ’t ongeveer wel samen. Want wat we er zelf ook van vinden, we gunnen de Nocomax natuurlijk wel z’n tv-debuut.

Deze aflevering van ‘Ondernemend Nederland’ bood dan ook een heel mooie kans om te laten zien wat het concept inhoudt. Deze aflevering gaat immers over innovatie binnen de Voedselveiligheid. En dat is precies wat wij te bieden hebben.

Wil je dit niet missen?

Wil je dit tv-debuut niet missen? Kijk dan zondagochtend a.s. (8 oktober) om 09.55 uur ‘Ondernemend Nederland’ op RTL7.

Je wordt in deze aflevering in een half uurtje tijd helemaal bijgepraat over voedselveiligheid. Niet alleen over ons desinfectieconcept waarvoor Versvishandel Jan van As ons een kijkje in de keuken gunt. Maar ook over allerlei andere innovaties en ontwikkelingen binnen de voedingsindustrie.

Uitzending: zondagochtend a.s. om 09.55 uur ‘Ondernemend Nederland’ op RTL7.

Is 09.55 uur voor een zondagochtend net wat te vroeg voor je?

Kijk dan de herhaling op zaterdagmiddag 12.30 uur. En kijk het online via RTLXL online.

 

 

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Versvishandel Jan van As: Koploper in innovatie

Publicatie vakblad Voedingsindustrie

Door Janneke Vermeulen

Versvishandel Jan van As-over duurzaam desinfecteren met Nocospray en Nocolyse Food - in Voedingsindustrie-No6-2017Versvishandel Jan van As koploper in innovatie en duurzaam beleid

Wat ruim zestig jaar geleden begon met een kraam op de Albert Cuyp, is uitgegroeid tot een klein visimperium. Bij Versvishandel Jan van As gaat er jaarlijks ruim 4000 ton vis doorheen. Duurzaamheid staat in de hele bedrijfsvoering voorop; van het seizoensgebonden aanbod tot en met de schoonmaak van de productieruimten en keukens.

….

Duurzaam tot aan de desinfectie

Zelfs als de vis in een restaurant kilometers verderop al bijna op het bord ligt, wordt bij Jan van As het duurzaamheidsprincipe nog nageleefd. De desinfectie van de bedrijfsruimtes gebeurt namelijk ook op een verantwoorde manier. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van Nocospray, een desinfectieconcept waarbij de vloeistof Nocolyse Food via een droge nevel de ruimte en alle objecten en machines daarin desinfecteert. Een turbine blaast de vloeistof in de ruimte, waardoor een droge damp ontstaat die zuurstofradicalen produceert. Deze elimineert micro-organismen. Wijgert: “Waar vloeibare desinfectanten alleen het oppervlak bereiken, kruipt Nocolyse Food in de machines.” Van meet af aan was hij dan ook dolenthousiast. “De resultaten van de proefsessies die we hier hebben gedaan, waren waanzinnig goed. Sindsdien gebruiken we de methode in al onze productieruimten. Bij de rokerij dagelijks omdat daar koud wordt gerookt en het risico op bacteriegroei groter is. Bij de andere ruimten passen we het nu eens per week toe. Toen de ontwikkeling van bacterien op niveau was, kon de frequentie omlaag.”

Wijgert legt uit waarom het concept, dat in Nederland werd geintroduceerd door Simpel Desinfecteren, zo goed aansluit bij de grondbeginselen van Jan van As: “De methode is innovatief, gebruiksvriendelijk, kosteneffectief en de vloeistof is biologisch afbreekbaar. Als familiebedrijf willen we toekomstbestendig zijn. Zo’n concept als Nocospray helpt ons daarbij.”

Naar het volledige artikel in Vakblad Voedingsindustrie.

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Verantwoord verpakt met Nocospray door Henri van de Bilt

In Vakblad Voedingsindustrie

maart 2016

Verantwoord verpakt

verantwoord verpakt met Nocolyse FoodSinds december 2016 desinfecteert Henri van de Bilt duurzaam met Nocolyse Food. Hiermee heeft de BRC/IFS-gecertificeerde vleeswarenproducent extra veiligheid ingebouwd in zijn desinfectiemethode. Manager Operations Jacco Duivenvoorden: “Wij weten wat nodig is om de beste kwaliteit vleeswaren te maken. Essentieel daarbij is uiteraard de hygiëne van productieruimtes en productiemiddelen. Vooral het verpakken van ‘ready to eat producten’ is een kritisch moment waarop je ieder risico op besmetting moet uitsluiten. Dus toen praktijktesten uitwezen dat we met Nocolyse Food op een eenvoudig wijze goede desinfectieresultaten behaalden, met name op plaatsen die normaal gesproken moeilijk te bereiken zijn, waren we direct om. Schoner krijg je het niet.”

Dit artikel is gepubliceerd in het Vakbladvoedingsindustrie.nl.

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

JB Food neemt Nocospray in gebruik

verantwoord verpakt met Nocolyse FoodSinds april 2017 neemt JB Food Nocospray in gebruik.

Henk van Beek, bedrijfsleider JB Food: “Wij zijn altijd op zoek naar meer efficiëntie in ons bedrijf. Het werken met de Nocospray scheelt ons een hoop tijd en tijd is geld. Tegelijkertijd lost het een probleem op, namelijk dat we nu in staat zijn de onbereikbare plekken mee te desinfecteren.”

Hiermee voert JB Food tevens het keurmerk ‘Duurzaam Desinfecteren in de Food’.

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Voedingsindustrie: Voorkom recalls, zet de puntjes op de i

In Vakblad Voedingsindustrie

Door Judith Witte, september 2016

Recalls: boetes, imagoschade en torenhoge kosten

agar-voorkom recalls in food-simpel desinfecterenHet borgen van de voedselveiligheid staat onverminderd hoog op de maatschappelijke en politieke agenda’s. De maximale boetes voor frauderende voedselbedrijven zijn flink gestegen en de NVWA controleert strenger of bedrijven zich aan de regels houden. Toch neemt het aantal recalls toe. En dat ondanks BRC, HACCP, GlobalGAP, IFS. Het gevaar schuilt vaak in een klein hoekje.

‘Voedselveiligheid in gevaar door puinhoop NVWA’ kopte Nu.nl aan het begin van de zomer. Maar is het bewaken van de voedselveiligheid niet primair een verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven? De politiek vindt in ieder geval van wel.

Het is een pittige opgave voor de branche: de verantwoordelijkheid voor voedselveilig produceren ligt bij de bedrijven, fouten worden zwaar gestraft. Niet alleen met boetes, en imagoschade, maar ook door torenhoge kosten voor recalls die nauwelijks te verzekeren zijn. Dat betekent continu alert zijn dus. En op alle i’s, van afvoerput tot condensor en van de vloer tot het plafond, een heel vette punt zetten. Lees het volledige artikel op Vakbladvoedingsindustrie.nl.

Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

Vakblad Voedingsindustrie: Drie innovatieve bedrijven over Nocospray

Vakblad Voedingsindustrie

Door Judith Witte, september 2016 

De droge damp komt overal

simpeldesinfecteren-voedingsindustrie-no6-2016-nocospray-in-productieruimte“De voedingsbedrijven die dit jaar zijn gestart met het Nocospray-concept onderscheiden zich door hun innovatieve karakter,” vindt Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren, leverancier van het product. “Ze innoveren met hun producten en in de productie, en lopen voorop in het gebruik van nieuwe technieken.” Hij noemt namen als Versvishandel Jan van As uit Amsterdam, Bakkerij Deckers uit Banholt en Ad Bergwerff’s Slagerijen uit Barendrecht. Zij vertellen over hun ervaringen met het desinfectieconcept. Lees het volledige artikel in vakblad Voedingsindustrie.