Nocospray - nieuw - biologisch-desinfecteren-in-de-food - simpeldesinfecteren.nl

In Meat&Co: Nocospray Schoon op stoom

Door Heidi Copray, Meat & Co, april 2016

Over ons Robert Kostrubiec en Hugo ter Hoeve: waarom wij kozen voor NocosprayHugo ter Hoeve [rechts op foto] heeft veel kennis van levensmiddelenmicrobiologie. Al enige tijd zocht hij naar een hygiënemiddel waarmee producenten in de foodsector echt geholpen zijn. „Ik heb van alles uitgeprobeerd, maar hoewel er veel goede producten zijn, had alles ook een nadeel. Ik zocht iets dat ik zelf ook zou willen gebruiken, als hygiëne mijn verantwoordelijkheid was,” aldus Hugo.

„En toen ontmoette ik Robert Kostrubiec, die het Nocospray-concept in de medische wereld introduceerde. Samen onderzochten we of en hoe Nocospray ingezet kon worden in de voedingsindustrie. De gewone Nocolyse-vloeistof bevat namelijk zilverionen, waardoor het niet in food gebruikt kan worden. Met de vloeistofvariant Nocolyse Food, zonder zilverionen en inmiddels gevalideerd met het N-nummer 15012N, kan dat wel. De resultaten zijn echt geweldig.”

Nocospray

Het bestrijden van bacteriën is, ook in de vlees- en visindustrie, een dagelijks terugkerende activiteit. Door middel van sterilisatie, invriezing, bestraling of het toevoegen van bewaarstoffen wordt de groei van bacteriën in productieruimten zoveel mogelijk afgeremd. De kwaliteit van de levensmiddelen wordt daarnaast voor een belangrijk deel bepaald door de hygiëne tijdens het productieproces. Dit is dan ook een voortdurend aandachtspunt voor kwaliteitsmanagers van foodproductiebedrijven.

Sprayvariant

Hugo ter Hoeve heeft veel kennis van levensmiddelenmicrobiologie. Al enige tijd zocht hij naar een hygiënemiddel waarmee producenten in de foodsector echt geholpen zijn. „Ik heb van alles uitgeprobeerd, maar hoewel er veel goede producten zijn, had alles ook een nadeel. Ik zocht iets dat ik zelf ook zou willen gebruiken, als hygiëne mijn verantwoordelijkheid was,” aldus Hugo. „En toen ontmoette ik Robert Kostrubiec, die het Nocospray-concept in de medische wereld introduceerde. Samen onderzochten we of en hoe Nocospray ingezet kon worden in de voedingsindustrie. De gewone Nocolyse-vloeistof bevat namelijk zilverionen, waardoor het niet in food gebruikt kan worden. Met de vloeistofvariant Nocolyse Food, zonder zilverionen en inmiddels gevalideerd met het N-nummer 15012N, kan dat wel. De resultaten zijn echt geweldig.”

Log-6 reductie

De Nocolyse Food vloeistof, dat met behulp van de Nocospray-machine de productieruimte wordt ingeblazen, doodt alle (pathogene) bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Na het gewone reinigen van de ruimte wordt de machine aangezet, die de vloeistof met 80 meter per seconde via een gepatenteerde nozzle de productieruimte inblaast. De combinatie van deze blaaskracht en de vloeistof zorgt ervoor dat een droge damp ontstaat die zuurstofradicalen produceert. Deze zuurstofradicalen komen overal: aan de onderkant van tafelbladen en in lades en kastjes en bij alle onderdelen van machines, verdampers en apparaten waar zuurstof kan komen. Micro-organismen worden geëlimineerd en zo kan, afhankelijk van het soort organismen en de dosering een log-6 reductie worden behaald. Dit betekent dat 99,99999% van de populatie wordt uitgeroeid.
Ter Hoeve: „Voordeel van het gebruik is de droge damp waarmee de ruimte wordt gereinigd. De Nocolyse Food is niet corrosief, er hoeft niets nagedroogd te worden en ook computerapparatuur kan gewoon blijven staan. Dit scheelt veel werk. Nocospray is de enige desinfectant die je niet hoeft na te spoelen. Daarmee loop je zelfs het risico weer bacteriën binnen te brengen. Zo bespaar je op desinfectant en op werkzame uren.“

Huisbacterie in eigen biotoop

Nocospray heeft een curatieve en preventieve werking. Bedrijven die worden geconfronteerd met een hardnekkige bacteriële besmetting van de productieruimte, bijvoorbeeld de listeriabacterie, gebruiken in eerste instantie hogere doses. Dat is de curatieve inzet. Als de besmetting is teruggebracht, worden lagere doses gebruikt om te voorkomen dat deze zich weer voordoet; de preventieve toepassing.
Ter Hoeve: „Elk bedrijf creëert ongemerkt zijn eigen biotoop. Daarin kunnen zich bacteriën nestelen die je bijna niet meer weg krijgt. Die zitten in de luchtkanalen en op andere plaatsen door het hele bedrijf. Je hebt dan als het ware een huisbacterie en zie die maar eens weg te krijgen. Met het Nocospray-concept kun je dit doorbreken. De toe te dienen doses zijn bedrijfs- en productiespecifiek. Wij adviseren bedrijven hoe Nocospray te gebruiken. Bovendien krijgt iedere gebruiker van ons een instructie, wat ook een voorwaarde was voor de toelating van het Ctgb.”

Uit de praktijk

Als kenner van levensmiddelenmicrobiologie heeft Ter Hoeve kritisch naar het Nocospray-concept gekeken. De afgelopen maanden zijn zeven businesscases uitgevoerd in verschillende foodproductieomgevingen, zoals snacks, vis, brood, tapas en vleeswaren. „Die businesscases hebben mij echt overtuigd,” aldus Ter Hoeve. „Voor een eerste test hebben we een deksel van een emmer ingesmeerd met kipfilet. Van de bacteriën was na desinfectie niets meer terug te vinden. Vervolgens maakten we de stap naar de koelcellen, waarvan we voor en na het gebruik van Nocospray luchtmonsters en oppervlakteproeven namen. Ook hier was geen bacterie meer te vinden.”
Inmiddels geniet het product van Ter Hoeve en zijn compagnon belangstelling uit verschillende hoeken van de voedingsindustrie. „De visindustrie staat onder druk, daar zijn een aantal recalls geweest. Je merkt nu dat er nog meer aandacht is voor hygiëne. Maar ook de vleesindustrie, AGF- en bakkerijsector zijn geïnteresseerd.”

Reinigen is ook mensenwerk

„Het Nocospray-concept is een nadesinfectie,” verduidelijkt Ter Hoeve. „De ruimte moet eerst schoon zijn. En als er íets is wat we in de afgelopen tijd weer geleerd hebben, dan is het dat schoonmaken mensenwerk is. Het reinigen moet altijd plaatsvinden aan het eind van de werktijd, wanneer mensen naar huis willen. Dat is een aandachtspunt voor elk bedrijf, ongeacht de reinigingsmethode. De manier waarop Nocospray wordt ingezet verschilt per bedrijf. Er zijn bedrijven die hun hygiëneproces houden zoals het is en Nocolyse voor de zekerheid inzetten en er zijn bedrijven die alles wat mogelijk was, vervangen hebben door dit product. Wij zochten een product waarmee we de producent echt verder konden helpen en met Nocospray is dat gevonden.”